Pehar: “Virus nije nestao, ponašajte se sukladno preporukama uz obavezno pridržavanje zaštitnih mjera"
Objavljeno: 27.04.2020 ; Ažurirano: 27.04.2020

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba ministarstva zdravstva FBiH Davor Pehar na današnjem obraćanju odgovarajući na novinarska pitanja vezana za predstojeći praznik Prvi maj i eventualno uvođenje nekih od posebnih mjera, kazao je kako je isključivi parametar kod predlaganja i razmatranja donošenja svih mjera isključivo epidemiološka situacija na prostoru F BiH:


“Razmišljali smo o prazniku koji dolazi sad krajem tjedna, pozorno ćemo pratiti ponašanje sugrađana u sljedeća tri dana tako da ćemo ako bude potrebno i dodatno regulirati ponašanje svih nas za ovaj produženi vikend”, kazao je Pehar.


Potcrtavajući činjenicu kako je trenutna povoljna epidemiološka situacija rezultat toga što je većina građana poštivala propisane mjere, Pehar je upozorio i kako je dio građana nakon ublažavanja određenih mjera izašao ne pazeći dovoljno na osobne mjere zaštite.


“Virus nije nestao, još uvijek je među nama, i sukladno tome još jednom apeliramo na sve koji se nalaze izvan prostora stanova i domova da se ponašaju sukladno preporukama uz obavezno pridržavanje zaštitnih mjera – nošenje maski, rukavica, držanje distance, pojačane mjere higijene jer to je za sada jedini alat koji mi u biti imamo kako bismo držali pod kontrolom širenje ovog virusa”, potcrtao je Pehar.


Prema podacima iznesenim na današnjem obraćanju, u posljednja 24 sata u Federaciji BiH na koronavirus testirana su 573 uzorka i potvrđeno je 14 novih slučajeva. Do sada je ukupno testirano 15.058 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 840 osoba, a oporavilo se 278 pacijenata od čega su 22 oporavljena u protekla 24 sata. Do sada su zabilježena 32 smrtna ishoda. Trenutno je 530 oboljelih, hospitalizirano je 49 pacijenata, od čega je pet pacijenata na respiratoru.


“Vrijeme pred nama je vrijeme u kojem ćemo morati naučiti živjeti s ovim virusom. Život ni u kom slučaju nije stao niti će stati. Zadovoljavajuća epidemiološka situacija koju smo postigli i zahvaljujući zajedništvu i trudu svih stanovnika FBiH ostavlja nam prostora da neke mjere ublažimo kako bi život mogao teći dalje. Sve dok stručnjaci ne patentiraju cjepivo protiv ovog virusa – biće dio našeg svakodnevnog života, svakodnevnice, i mi ćemo morati prilagoditi sebe i naše svakodnevno ponašanje toj činjenici. Moramo kreirati naš život vodeći računa da je virus tu i sukladno tome se ponašati”, pojasnio je.


Pehar je na press konferenciji podsjetio kako je tačno prije tri mjeseca ekipa epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo FBiH bila na graničnom prelazu u Doljanima gdje su propratili autobus turista iz Kine koji su tokom proslave Kineske nove godine došli u turistički posjet BiH, a dan poslije pod zdravstveni nadzor je stavljen kamp radnika iz Kine kompanije koja obavlja poslove na igradnji autoputa u Hercegovini.


“Zahvaljujem se svima koji su u zadnja tri mjeseca vrlo predano radili na način predviđen našim kriznim planom i taj rad je urodio plodom da danas imamo prihvatljivu epidemiološku situaciju”.