FBiH: U protekla 24 sata registriran 61 slučaj COVID-19, prijavljena 2 smrtna ishoda
Objavljeno: 13.04.2022 ; Ažurirano: 13.04.2022
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 726 uzoraka, od čega je 61 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.   

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 1.245.466 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 250.128 osoba.

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su 2 smrtna ishoda i to u Kantonu Sarajevo.  

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.858.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegava prisustvo skupovima koji okupljaju više od 300 osoba u zatvorenim prostorima ili da to čine uz preporuku nošenja maske i održavanja distance od najmanje 2 metra, te poštuju i druge higijensko-epidemiološke mjere. Preporučuje se nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u svim zatvorenim prostorima i uz poštivanje razmaka od minimalno 2 metra, kao i nošenje maske i na otvorenom prostoru, ako se ne može ostvariti razmak od 2 metra. 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute.   

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 07.04.2022. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  čija primjena počinje 07.04.2022. godine i traje 30 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ. 
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi  ww.covid-19.ba.