PRESJEK STANJA: Od COVID-19 se u FBiH oporavila 302 pacijenta, ublažavanje mjera ne shvatati kao kraj pandemije
Objavljeno: 28.04.2020 ; Ažurirano: 28.04.2020

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić na današnjem redovnom obraćanju upozorio je građane da pozitivnu epidemiološku situaciju koja je rezultirala ublažavanjem određenih mjera ne shvate kao presdtanak opasnosti te ih pozvao da se nastave ponašati odgovorno:

“Molim vas da ublažavanje mjera koje je nastupilo i koje ćemo dalje provoditi ne shvatite kao da je prestala pandemija COVID-19, i molim vas da se i dalje pridržavate mjera koje vam nalaže struka, a to su nošenje maske, rukavica, i bez skupljanja većeg broja ljudi jer tako pogodujemo širenju i može nam se desiti da ponovo imamo veći broj oboljelih na koji zdravstveni sustav ne može odgovoriti. Mjere jesu ublažene, biće još i dalje, ali nemojte to shvatiti kao apsolutnu slobodu da se okupljate ili da ne držite distancu, pogotovo ne sad za prvomajske praznike, jer na taj način samo možemo pogoršati situaciju”, poručio je Mandić.

Na novinarski upit o tome da li je opravdano očekivati skoro otvaranje vrtića, ministar Mandić je kazao kako će se to pitanje uskoro razmotriti:

“Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva još nije razmatrao to pitanje, mada će sigurno ovaj tjedan doći na red da se razmatra i vidjećemo šta kažu naši stručnjaci, da li ćemo preporučiti da se vrtići otvore ili ne. Još ne možemo izaći sa pouzdanom informacijom kada će se to desiti. Pratićemo epidemiološku situaciju pa ćemo odlučiti o tome”, pojasnio je.

U današnjem obraćanju član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar saopćio je kako je u protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano 687 uzoraka, od kojih je 18 novih slučajeva pozitivnih na COVID-19.

“Primijetno je da je pozitivan trend koji traje već nekoliko dana nastavljen i danas. Do danas su prema podacima Zavoda ukupno ozdravila 302 pacijenta, od u 24 sata smo dobili podatak da su se oporavila 24 pacijenta”, kazao je Pehar.

Do sada je ukupno testirano 15.745 uzoraka, Covid-19 je potvrđen kod 858 osoba. Zabilježena su i 33 smrtna ishoda. Trenutno su 523 oboljela, hospitalizirano je 45 pacijenata, od čega je šest pacijenata na respiratoru.

Po kantonima, najviše potvrđenih slučajeva imaju Hercegovačko-neretvanski 242, Zeničko-dobojski 153, Sarajevski 114,  Zapadnohercegovački 84, Tuzlanski 81 i Unsko-sanski 80.