FBiH: U protekla 24 sata registrirano 15 slučajeva COVID-19, nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda
Objavljeno: 31.05.2022 ; Ažurirano: 31.05.2022
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 522 uzorka, od kojih je 15 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u  Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.      

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 1.270.188 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 251.229 osoba.

U protekla 24h, u Federaciji BiH nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.879.

Stanovništvu na području Federacije BiH se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju, te nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba.  Osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, preporučuje se nošenje maski u javnom prevozu i u drugim zatvorenim prostorijama s većim brojem ljudi, kao i pridržavanje osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute.   

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 12.05.2022. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  čija primjena počinje 12.05.2022. godine i traje 60 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ. 
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi  ww.covid-19.ba.