Čerkez: U posljednja 24 sata urađeno 1030 testiranja, COVID-19 potvrđen kod 27 osoba
Objavljeno: 30.04.2020 ; Ažurirano: 30.04.2020

U protekla 24 sata testirano je 1030 uzoraka, COVID-19 potvrđen je kod 27 osoba, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na današnjem obraćanju. 

Na području FBiH do sada je ukupno 17.295 testiranih, COVID-19 potvrđen je kod 918 osoba i zabilježena su ukupno 33 smrtna slučaja. Zaključno sa današnjim danom u podne, u Federaciji BiH oporavljen je 331 pacijent, 16 pacijenata u proteklih 24 sata. Trenutno je 554 oboljelih. 

“Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih je 4 na respiratoru”, kazao je Čerkez.

“Još jednom bih zamolio sve da se držimo propisanih pravila, da vodimo računa o distanci, o korištenju maski, da se ne zadržavamo u skupinama i da pokušamo da ovaj produženi vikend sa prvomajskim praznicima ostane bez posljedica, a to je moguće ako svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju kao što smo bili cijelo ovo vrijeme i zajednički provodili mjere zaštite", dodao je potcrtavši kako i uz popuštanje mjera treba nastaviti s poštovanjem svih mjera i preporuka:. 

"Činjenica je da počinju popuštanja određenih mjera, sigurno je da će to doprinijeti normalizaciji života ali je jako bitno da svi ostanemo posvećeni mjerama koje smo predložili i da se toga pridržavamo da ne bismo promijenili stanje nepažnjom. Većina građana je i do sad sve to poštovala, a manji dio koji ne poštuje mjere može da ugrozi ovaj veći dio populacije”, kazao je Čerkez i pozvao na dodatni oprez.