Musa: "Važno je nastaviti sa programom imunizacije i u kriznim vremenima"
Objavljeno: 30.04.2020 ; Ažurirano: 30.04.2020

Na današnjem redovnom obraćanju član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa podsjetio je na ovogodišnje obilježavanje “Sedmice imunizacije” i ukazao na važnost imunizacije, prije svega u zaštiti zdravlja djece. 

“Iskoristio bih priliku da podsjetim da se zadnja sedmica aprila obilježava kao ‘Sedmica imunizacije’ i da je nekako ove godine ovo obilježavanje palo u sjenu zbog dešavanja vezanih za COVID-19. Htio bih da da naglasim i ponovo ukažem na važnost imunizacije, prije svega u zaštiti zdravlja djece. U FBiH se cijepi protiv 10 zaraznih bolesti i vidimo koje efekte mogu imati zarazne bolesti, izazivati komplikacije, hospitalizaciju, tako da je važno da se taj program održi i u ovakvim kriznim vremenima”, kazao je Musa podsjećajući da je imunizacija osnovna zdravstvena usluga koja štiti osjetljive osobe od vakcino preventabilnih bolesti:

“Pružanjem pravovremene imunizacije pojedinci i zajednica ostaju zaštićeni jer se smanjuje vjerovatnoća od prenosa ovih bolesti. Osim toga, redovita imunizacija predstavlja i smanjene tereta za zdravstveni sistem, naročito kada se zdravstveni sistem nalazi pred ovakvim izazovom kao što je odgovor na COVID-19. U ovom trenutku naglašavam da je važno nastaviti sa programom imunizacije, istovremeno se pridržavajući ovih principa koje stalno ponavljamo i koji se tiču prevencije i kontrole infekcije u zdravstvenoj ustanovi”, kazao je Musa.