SITUACIJA STABILNA: U protekla 24 sata 10 oboljelih i 41 oporavljen od COVID-19
Objavljeno: 03.05.2020 ; Ažurirano: 03.05.2020

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - U protekla 24 sata imamo deset novih pozitivnih osoba na koronavirus od 557 testiranih - kazao je danas u obraćanju medijima pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez. . Ukupno do sada u Federaciji BiH  je 19.033 testiranih. 

Naglasio je da u bolnici ima 39 pacijenata na liječenju od koronavirusa i dva se trenutno nalaze na respiratorima.

- Trenutno ukupno je oporavljenih 426 osoba, a u protekla 24 sata čak 41 osoba - kazao je Čerkez i dodao da je broj smrtnih slučajeva 33, koliko je bilo i protekli dan.

- Situacija je i dalje pod kontrolom, stabilna i nastavljamo da pratimo epidemiološku situaciju i sukladno tome ćemo predlagati mjere Kriznom stožeru civilne zaštite - istakao je Čerkez.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kolika je smrtnost od zaraze koronavirusom u Federaciji BiH, Čerkez je kazao kako je smrtnost sada u odnosu na broj oboljelih između 3,3 i 3,5 posto što je zadovoljavajući nivo, ako se poredi sa drugim zemljama.

Ne možemo samo, rekao je on, gledati kolika je smrtnost kod nas, već treba da pogledamo kolika je smrtnost u Evropi, te naglasio da je pandemija koronavirusa blokirala sve ekonomije svijeta.

- Smrtnost u Belgiji je 16 posto, Španiji 12, Italiji, Engleskoj oko 15 posto. Jako visoka smrtnost je u tim zemljama i te zemlje su imale također problema s ekonomijom. Nikada veći broj nezaposlenih nije bio u svijetu. Kod nas je smrtnost tolika zato što smo poduzeli blagovremeno mjere i uspjeli da odgovorimo na prvi udar i stalno ponavljamo da epidemija nije gotova, a vidjet ćemo šta nas očekuje u septembru i oktobru - kazao je Čerkez.

Govoreći o tome koliko se radi testova, on je kazao kako se radi dovoljan broj.

- Radi se i dalje programska testiranja. Testiraju se, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, zdravstveni radnici radi sprečavanja ulaza virusa u zdravstvene institucije i zaposleni u socijalnim ustanovama. Testiraju se i svi oni koji imaju bilo kakav simptom koji se pojavi, temperatura, grlobolja, malaksalost. Na osnovu toga se testira i broj testova nikada nije bio limitiran. Može se testirati, ukoliko epidemiolozi procjene da je potrebno - istakao je Čerkez.