U protekla 24 sata u FBiH 244 nova slučaja COVID-19
Objavljeno: 29.08.2020 ; Ažurirano: 29.08.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 928 uzoraka, od kojih su 244 pozitivni na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama osim u Posavskom.

U Federaciji BiH do sada su testirana 117.124 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 12.007 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH su se oporavila 8.403 pacijenta, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 85 pacijenata. Trenutno su aktivna 3.273 slučaja-oboljela od COVID-19.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljena su dva smrtna ishoda. Preminuo je muškarac iz Travnika i žena iz Sarajeva. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 331, od čega je 216 osoba muškog (65,3%) i 115 osoba ženskog spola (34,7%). Prema dobnim skupinama, u dobnoj skupini 20-45 godina zabilježeno je 7 smrtnih ishoda, 45-65 godina 95 smrtnih ishoda i >65 godina 229 smrtnih ishoda.

Naredbom Kriznog štaba/stožera koja je na snazi, kao i ranijim naredbama, dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 22.08.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazii možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE.Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.