FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježena 193 nova slučaja COVID-19, oporavilo se 266 pacijenata, prijavljeno sedam smrtnih slučajeva
Objavljeno: 01.09.2020 ; Ažurirano: 01.09.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.728 uzoraka, od kojih je 193 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama osim u Bosansko-podrinjskom. 

U Federaciji BiH do sada je testiran 120.471 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 12.484 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 8.798 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 266 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.335 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je sedam smrtnih ishoda. Preminulo je šest muškaraca iz Bugojna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Visokog i Žepča, kao i jedna žena iz Jajca. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 351, od čega je 231 osoba muškog  i 120 osoba ženskog spola.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. 

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi, “nastava u novoj školskoj godini 2020./2021. počinje u skladu sa zakonom/kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku nove školske godine 2020./2021. na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”.

Krizni štabovi/stožeri kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva Naredbom se obvezuju “da u suradnji sa kantonalnim/županijskim ministarstvom nadležnim za promet razmotre mogućnost organiziranog javnog prijevoza u kojem će se prevoziti samo učenici osnovnih škola, a sve u cilju suzbijanja širenja COVID-19”.  

Definirano je da se “provođenje nastave u kantonu/županiji organizira uz striktno i kontinuirano pridržavanje preporuka donijetih od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera), kao i  Preporuci za škole u kontekstu COVID-19 za školsku godinu 2020/2021 sačinjenu od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a koja je sastavni dio ove naredbe”.

U cilju sprječavanja širenja COVID-19, “svaka obrazovna ustanova na području kantona/županije”, u skladu s naredbom, “mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana”. 

Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i oćinama, naredbom se obvezuju “da nalože svim obrazovnim ustanovama u kantonu, u čijim prostorima i tijekom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih zaraznih bolesti, da uspostave i provodu redovite kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uvjeta u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih sukladno načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”. Navedeno, napominje se u naredbi, “uključuje i kontinuiran  pojačan inspekcijski nadzor od strane mjerodavnih inspekcija u obrazovnim ustanovama s ciljem sprječavanja prijenosa COVID-19”.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 22.08.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazii možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE.Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.